BLOG

BOOT CAMP GERÇEKTEN NE YAPIYOR?

09.08.18

BOOT CAMP GERÇEKTEN NE YAPIYOR?

Boot Camp antrenmanı 10 küsür yıl önce Amerika’da doğdu, yeni yeni bizde de bilinir, takip edilir hale gelmeye başladı. Askeri disiplin bu antrenman modelinin temel motivasyonu. Zaten boot camp askeri birlik günlük egzersizlerinin tekrar düzenlenerek günümüze modellenmiş hali.

 

ASKERİ BİRLİKLER BOOT CAMP’İ NE AMAÇLA KULLANIYORDU?

Ekibe katılan her kişinin hızlıca güçlenmesi ve direnç kazanması, grubun geri kalanına kolayca yetişebilmesi için. Bizim de amacımız aynen bu: En kısa zamanda güçlenmen ve gelişmen. Bu güçlenme işini biraz detaylandıralım: Antrenmanın toplamda 20 dakikasında koşu bantları üzerindeyiz. Normalde belki çoğumuzun çocukluğundan beri yapmadığı bir eylem olan koşma işini yapıyoruz.

 

KOŞU SETLERİ NE İŞ YAPIYOR?

Koşmanın temelde ve öncelikli olarak yaptığı iş kardiyovasküler, yani dolaşım sistemimiz üzerinde. Koşmak kalp ve damarlarımızın daha aktif çalışmasını sağlayarak kan dolaşımını iyileştiriyor, aktivitede düzen ve devamlılık olduğu takdirde ise kanın oksijen taşıma kapasitesini artırmaya yarıyor. (Kanın oksijen taşıma kapasitesini etkileyen diğer temel faktörler ise bkz. solunum ve beslenme) Kan daha çok oksijen taşıyınca ve daha sorunsuz şekilde vücutta dolaşınca tüm dokular hızlıca kanlanıyor, besleniyor, atıklarını kana bırakıp, ihtiyacı olan oksijen ve ve besinleri alıyor. Yani tüm dokular yenileniyor, iyileşiyor, mevcut gizli kapaklı hasarlar ilerde problem yaratma aşamasına gelmeden onarılıyor. Zaman içinde ise kan damarları gelişiyor ve kanın iletimi artık çok daha kolay bir hal alıyor. (Hatırlatmak isteriz ki vücuttaki çoğu hastalık ve sakatlık dolaşım problemi kaynaklıdır.) İyileşen kardiyovasküler sistem ayrıca yokuş tırmanırken, merdiven iner-çıkarken, hızlı yürüyüşler ya da standart ev işleri gibi aktiviteler yaparken soluk soluğa kalmamanızı, hemen yorulmamanızı sağlıyor. Yani gün içinde zinde ve güçlü oluyorsunuz. Gece ise tabi ki çok daha kolay uykuya dalıyorsunuz.

 

BENCH / STEP TAHTASI SETLERİ NE İŞ YAPIYOR? 

Gelelim antrenmanın diğer kısmına. Benchler yani step tahtaları üzerinde, dumbbell’lar ile ya da dumbbell’sız-yalnızca vücut ağırlığımızla, egzersizler yaptığımız bölüme: Bu kısım öncelikle vücudumuzu hissetmemize yönelik: Kaslarımızı farkına varmak, çalıştırmak ve nihayetinde güçlendirmek işine yarıyor. 1 dakika boyunca aralıksız aynı egzersizi tekrarlıyoruz. Egzersizi tekrarlarken tutturmamız gereken bir hız hedefimiz yok. Herkes sabit tempoda, kendi yapabilirliğinde, belki yapabilirliğinin ara sıra birazcık üzerinde efor sarf ediyor. İki tane 1 dakikalık egzersizi art arda tamamladıktan sonra, 30 saniye boyunca nefesimizi düzenleyip ikinci 2 egzersizi ara vermeden yapmaya başlıyoruz. Bu şekilde 3 mola (1,5 dakika) vererek 8 egzersiz yapmış oluyoruz.

 

Bu iki ayrı antrenmanın; yani benchler/step tahtaları üzerinde yapılan güç antrenmanının ve koşu bantlarında hızlanıp yavaşlayarak yaptığımız interval koşu antrenmanının neticesinde kalbimiz değişik yoğunluklarda da bize eşlik edebilmeyi, pes etmeden tüm kaslara gerekli miktarda oksijeni ulaştırabilmeyi öğreniyor. (Elbette gerekli yerlerde hızı artırıp, gerektiğinde düşürüp, kısa molalar vererek ve antrenmanı en sürdürülebilir şekilde tasarladık.) Böylece nabız yükseldiğinde vücut artık antrenmandan vaz geçerek kendini bırakmak yerine, yeterli oksijen iletimini sağlayarak tekrar uygun ritimlerde kendini aşağı çekiyor ve planlanan antrenmana devam edebiliyor.

 

HERŞEY İÇİN TABİ Kİ DEVAMLILIK

Yaptığınız antrenman boot camp olsun, koşu olsun, fitness salonunda ağırlık çalışmak ya da crossfit yapmak olsun. Her tip antrenmanın fizyolojinize katkıları farklılık gösterecektir, ancak asıl önemli olan vücudunuzu spor yaptığı bu aktif düzene alıştırmak ve bu düzeni mümkün olduğunca korumak. Kaslarınızı güçlü, vücudunuzu formda, kalbinizi sağlıklı tutmayı başarmak. #studiocamp

Son Yazılar
10.07.18
Her Zaman Mümkün.

Hayat bir öncelikler meselesi. Eğer hayatına bir şeyi, bir kimseyi dahil etmek istediysen, onun için gerekli olan yeri de yaratıyorsun demektir.